Logo niepodleglaLogosłużbycywilnej

Wirusowe zapalenie wątroby typu A

Wirusowe zapalenie wątroby typu A tzw. „Żółtaczka pokarmowa” to choroba zakaźna wywołana przez wirus HAV, który wylęga się w organizmie od 15 do 50 dni. Ludzie są jedynym rezerwuarem wirusa wywołującego WZW A, który przenoszony jest głównie drogą pokarmową. Choroba łatwo się szerzy w zbiorowiskach dzieci (przedszkola, szkoły) oraz pomiędzy domownikami. Do zakażenia może dojść przez:

  • spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców, warzyw) oraz skażonej wody.
  • kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce)
  • zakażone przedmioty

Tydzień przed pojawieniem się pełnej postaci choroby mogą wystąpić tzw. Objawy zwiastunowe- (złe samopoczucie, osłabienie, nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka), następnie pojawia się najbardziej charakterystyczny i widoczny objaw choroby-żółtaczka (zażółcenie skóry), ponieważ wzrasta w organizmie poziom żółtego barwnika-bilirubiny. Zakażenie wirusem typu A w przypadku osób dorosłych często ma ciężki przebieg i wymaga hospitalizacji.

Podstawowe znaczenie w zapobieganiu szerzenia się wirusa HAV ma utrzymywanie wysokiego standardu higieny .Ryzyko zachorowania na WZW typu A można zmniejszyć, dbając o higienę rąk (m.in. myjąc ręce przed jedzeniem i po korzystaniu z toalety), spożywając pokarmy i napoje tylko z wiarygodnych źródeł lub po odpowiedniej obróbce (mycie, obróbka termiczna).

Przed zachorowaniem na WZW typu A można się zabezpieczyć poprzez stosowanie szczepień  ochronnych. Ocenia się ich skuteczność na okres co najmniej  20 lat.

Szczepienia przeciwko WZW typu A są szczególnie zalecane:

  • dzieciom w wieku przedszkolnym i szkoły podstawowej
  • pracującym przy dystrybucji żywności i przygotowującym posiłki
  • pracownikom służby zdrowia
  • mieszkańcom terenów przed spodziewanym wybuchem epidemii WZW A oraz terenów, gdzie epidemia znajduje swój początek